The Mind

Always Follows The Body          

Baby massage (cursus)

Tijdens de cursus babymassage leer je massagetechnieken die geschikt zijn voor baby's.

Als je baby slecht slaapt of veel last heeft van krampjes kan een babymassage enorm helpen. Maar het is ook gewoon een fijne manier om tijd met je kind door te brengen en jullie band te versterken.

Wat is babymassage?

Babymassage is afkomstig uit India, waar het ‘Shantala’ heet. Daar worden baby’s dagelijks door hun moeder gemasseerd als onderdeel van de dagelijkse verzorging. Shantala is een ritmische massage waarin je liefdevol en aandachtig met je baby bezig bent. Ook in Nederland ontdekken steeds meer ouders de voordelen van babymassage. Het is goed voor de baby én leuk om te doen.

Voordelen voor de baby

Zowel voor je baby als voor jezelf is een babymassage een ontspannende manier van aandacht hebben voor elkaar. Babymassage heeft daarnaast nog allerlei voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Door de massage worden de zintuigen van je kind geactiveerd en als je vrij stevig masseert, voelt je baby zich geborgen en ontspannen. Ook stimuleert de massage de darmpjes van je baby, wat darmkrampjes vermindert. En ook voor onrustige slapers kan een babymassage uitkomst bieden: veel baby’s slapen na een massage… Juist, als een baby.

Gelukshormoon

Hoe komt het dat baby’s ontspannen door een massage? Het masseren zorgt bij de baby voor meer serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. De hoeveelheid cortisol (het hormoon dat met stress in verband gebracht wordt) daalt. Als resultaat daalt de hartslag van je baby en wordt zijn ademhaling rustiger. Andere voordelen van een babymassage zijn:
- minder huilen of onrustig zijn
- beter slapen
- minder krampjes of constipatie
- minder pijn bij doorkomende tandjes

Ook heeft babymassage een gunstige invloed op:
- de ontwikkeling van de hersenen
- de lichaamsgroei
- de ademhaling
- het immuunsysteem

Voordelen ouders

Los van de voordelen van babymassage voor je kind, zoals ontspannen, slapen en darmkrampjes, is het ook goed voor ouders. Door je kind te masseren neem je echt even de tijd voor je kind en daar wordt je zelf ontspannen van. Ook voor moeders met een postpartum depressie werkt babymassage positief. Deze moeders voelen zich vaak minder gedeprimeerd en gestrest door hun baby regelmatig te masseren. Ook voor vaders kan het een goede manier zijn om tijd door te brengen met hun baby. Zeker als moeders borstvoeding geven, missen zij soms een zo’n intensief contactmoment.

Starten met babymassage

Wanneer je baby 4 weken oud is, kun je starten met babymassage. Voor die tijd is een massage te inspannend voor je baby. In principe kun je zo lang doorgaan met het masseren van je baby als je wilt. Maar: hoe ouder je baby wordt, hoe beweeglijker en daarmee moeilijker te masseren. Toch kun je ook als je kind wat ouder is nog het een en ander doen. Masseer bijvoorbeeld alleen nog de handjes of voetjes als je kind niet meer rustig wil blijven liggen.

Wanneer niet masseren?

Er zijn een aantal momenten waarop je je baby beter niet kunt masseren:

  • Als je baby last heeft van uitslag
  • Als je baby zich niet lekker voelt of koorts heeft
  • Binnen drie dagen na een vaccinatie

 Voor het maken van een afspraak klik hier